Съвети за поставяне на мрежи за сянка и градушка

mreja za sqnka.jpg
mreja gradushka.jpg

  Как се монтира засенчваща мрежа

  1. Конструкция за засенчваща мрежа .

  Първото, което е необходимо за употреба на предпазни мрежи е наличието на конструкция. Тя трябва да бъде здрава и устойчива, препоръчваме да я направите от метал.

  Най-важното условие е да се направи с наклони, т.к. при валеж на град, ледените късове падат с голяма сила и се удрят в мрежата. Ако няма наклон, всички ледени късове ще останат върху нея и могат да нанесат повреди и щети, както по мрежата и конструкцията, така и по насажденията или артикулите (автомобили, готова продукция и др.) под нея. Може да се направи на един скат (като навес) или два ската (като покрив на къща), това зависи от целта и мястото.

  Може да ползвате също конструкция с колове, стоманени въжета или пластмасова тел и котви. Коловете може да са стоманени, бетонни или дървени. Телта, която използвате трябва да е с еластичност под 5%. Котвите понасят цялото натоварване на този вид структура, могат да се поставят бетонни или да се използват съществуващи обекти - сгради и дървета.

  При този вид конструкция постигането на наклоните става при спазване на определени правила – ширина на отделните платна мрежа, съобразени с междуредовото разстояние, както и височина на структурата.

  Височината на коловете трябва да съобразите с техниката, с която ще обработвате земята и лесното преминаване. Те се забиват на около 0,70 м. дълбочина. Коловете се връзват с телта към котвите, за което може да са ви необходими метални и пластмасови аксесоари - скоби, основи против чупене и потъване, обтегачи, клампи, шапки за коловете, щипки за захващане на мрежите. 


  2. Закрепване на засенчваща мрежа 

  Ширината на мрежата трябва да е по-голяма от ширината на металната конструкция или междуредието, за да може да се захване. Може да се изпълни по много начини, но най-лесният при метална конструкция е чрез кабелни стяжки или така наречените “свински опашки”. Работата с тях е лесна и бърза, когато настъпи време за прибиране на мрежата те просто се режат. Мрежите са усилени по краищата и имат отвори за захващане. Препоръчваме захватите да се изпълнят на гъсто, през 20-25 см.

  3. Мрежа за сянка на оранжерия 

  Ако поставяте засенчваща мрежа за оранжерия, може директно да поставите без допълнителна конструкция. Недостатъкът е, че по този начин няма да се предпази полиетиленовото фолио (найлонът) от градушка.

  4. Прибиране и съхранение през зимата.

  Мрежата за сянка не е необходима през цялата година. Избирайки мрежи с УВ защита, с правилно поставяне и съхранение, може да я използвате минимум 5 сезона.
   Засенчващи мрежи - цени
   Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
   Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.