Какво е мулчиране?

Мулчирането е процес на поставяне на органичен или неорганичен слой около растенията. Мулчът се използва за селскостопански и градински цели и се поставя върху почвата. Той подпомага растежа и облекчава труда. Основните му функции са да предотврати появата на плевели и да регулира температурата и влагата. Мулч се използва и в оранжерии, а при капково напояване се поставя върху маркучите за капково напояване.  

Видове мулч против плевели:

Застилката може да бъде както органична (слама, тор, компост), така и неорганична (чакъл, синтетична и т.н.). Прилагана правилно, тази техника може да увеличи значително плодородието на почвата която покрива.


Органични отпадъци - слама, окосена трева, паднали листа, борови иглички, накъсана хартия и картон, животинска тор, дървесни стърготини, вълна, конопени влакна и т.н.

Предимства:
 • Повечето от тези материали освен като застилка действат и като наторяваща система с течение на времето тъй като се разграждат и освобождават полезни за почвата елементи.
 • Екологичен вариант, не е необходимо отстраняването им.
 • Мулч от дървесни стърготини или шишарки са подходящи и за декорация.
Недостатъци:
 • Наличие и размножаване на вредители - плевели и насекоми; привлича насекоми, охлюви и птици.
 • Различните органични покрития имат специфични условия, с които трябва да се съобразите. Оборската тор трябва да е добре угнила; торфът, когато изсъхне може да се разнесе или да се спече.
 • По-труден за поставяне и поддръжка.

Синтетични филмови покрития – широко използвани в индустриалното земеделие. Растенията никнат и се развиват през специално направени дупки във филмовото покритие.

Предимства:
 • Готов продукт, лесен за поставяне и поддръжка.
 • Предпазва културите от изгниване, защото запазва влагата в почвата.
 • Може да бъде едногодишен или многогодишен, според вашите нужди.
 • Безвреден е за растенията (няма как да бъде предозиран или да достави неподходящи вещества, не го съобразявате с вида и Ph на почвата).
Недостатъци:
 • Изисква инсталирането на допълнителни напоителни системи под застилката.
 • Не се разгражда, за да се рециклира е необходимо да го изхвърлите в контейнерите за пластмаса.

Видове синтетични земни покрития:

Мулчирането е широко използвано както от големите земеделски производители, така и от любителите градинари, то спестява усилия и улеснява работата. В зависимост от нуждите и целите Ви може да изберете – фолио за мулчиране на ролка от 1000 м., фолио за мулчиране пакет 10м. с готова перфорация , Мулчинг (нетъкан текстил) на различни ширини и тъкан за мулчиране – земно покритие с изключителна здравина за дългогодишна експлоатация.

Фолио за мулчиране

Черно полиетиленово фолио с дебелина -20 микрона, ширина – 1,20 м. и дължина – 1000 м.; неперфорирано с UV стабилизация.

Фолио за мулчиране с перфорация

Фолио за мулчиране с перфорация е на малки пакети по 10м. за хоби градини, подходящо е за ягоди, чушки, домати, краставици и др.

Мулчинг – нетъкан текстил за мулчиране

Тъкан за мулчиране с ширина 0,50 см. И дължина по ваш избор е подходяща за обособяване на пътеки между лехите и за поставяне около дървета. Поставена около дърветата в градината ще улесни косенето на тревните площи.

Полипропиленова тъкан – зебло

Земните покрития тип Зебло ограничават растежа на плевелите и поддържат постоянна температура на почвите. Тъканната им структура позволява преминаването на водата и осигурява проветрива и здравословна среда за растежа на растенията. Линиите допринасят за добър външен вид и по - лесното позициониране на саксии и растения. UV стабилизирано за дългогодишна експлоатация. Земно покритие е с широко приложение в ландшафт и зеленчукови градини, градински центрове, поставяне под шатри, пред кемпери, каравани и палатки, ползва се и за легла за калифорнийски червеи и др.

Мулчилане - цени
Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.